Strax efter att Vilhelm Erövraren lagt rabarber på England efter slaget vid Hastings1066, beställde någon en broderad textil för att föreviga händelserna. Möjligen var det Vilhelms halvbror Odo som var biskop i Bayeux. Resultatet blev en lång löpare i linne, broderad i olikfärgade ullgarner, bara en halv meter hög men 70 meter lång. Den "försvann" i trehundra år men dök upp på fjortonhundratalet, klarade sig med nöd och näppe genom olika krig (under första världskriget ville någon skära den i bitar och använda tyget i transportfordon), och finns faktiskt kvar i Bayeux. Nästan tusen år gammal!

Tapeten är avsedd att hängas runt ett kor, så att man kan gå och titta på den från vänster till höger. Den är broderad i serieform med enkla förklarande texter på latin. Huvudpersonerna är Vilhelm, hertig av Normandie (Willelm Dux) och Harold, engelsk hertig och sedermera kung (Rex). Scenerna avlöser varandra - "Här ger Vilhelm order om att fartyg ska byggas", "Här rider man till Hastings för att skaffa mat", till exempel. Man får se träd huggas och båtar snickras ihop, vapen och brynjor bäras ombord, kung Edward dö och Harold krönas, det stora slaget utkämpas. England kallas hela tiden anglernas land (terra anglorum).

bayeaux

En av de mest mystiska scenerna är den nedan, där texten lyder: "HÄR EN CLERICUS OCH AELFGYVA". Vem var Aelgyva? Varför smeker/slår klerken henne? Varför finns den en naken mansfigur i konstig position i bården nedanför? Tydligen är det här en historia som alla kände till på den tiden. Jag tycker det ser ut som en klapp på kinden, inte en örfil. Ingen vet nu längre vem hon var även om gissningarna är många, men hon måste ha haft stor betydelse för att hamna på tapeten, den saken är klar.

aelfgyva

Nedan ser vi kung Harold i all sin glans. Till vänster om honom står ett gäng karlar och pekar upphetsat mot skyn, där en märklig maskin verkar snurra förbi. DE HÄR SER PÅ STJÄRNAN, står det. (Isti mirant stella). Maskinen är i själva verket Halleys komet, som kom på återbesök härom året.

Harold o kometen

Om ni vill titta på hela tapeten, sektion för sektion med översättning av de latinska texterna, gå hit!